En els orígens del Dret Administratiu i de la jurisdicció contenciosa administrativa.


RESUM: S’han complert 150 anys des que el 8 de febrer de 1873 es dictés pel Tribunal de Conflictes Francès l’Arrêt Blanco, considerat per molts com acta fundacional del Dret Administratiu.

El 3 de novembre de 1871, una nena de 5 anys anomenada Agnés passejava per la via pública de Bordeus quan va patir un accident. Va esdevenir que, just quan passava per davant d’una manufactura de tabacs va ser atropellada per una vagoneta empesa per empleats de la tabaquera. La mala fortuna va voler que la vagoneta li passés a la nena per damunt de la cama i que aquesta hagués de ser amputada com a conseqüència de les lesions produïdes.

El pare de la nena, el Sr. Blanco, va decidir demandar solidàriament tant als empleats com al propi estat francès, com a titular de la manufactura reclamant en concepte d’indemnització la quantitat de 40.000 francs.

A partir d’aquí es va iniciar un conflicte de competències entre les autoritats administratives, -el Prefecte de la Gironda- i la jurisdicció civil -el Tribunal Civil de Bordeus-  per determinar a qui corresponia conèixer de la citada reclamació.

Doncs bé, aquesta discussió va acabar arribant al Tribunal de Conflictes, qui el 8 de febrer de 1873, va dictar el cèlebre Arrêt Blanco, en què va resoldre la controvèrsia. El Tribunal va entendre que la responsabilitat patrimonial de l’estat pel funcionament dels serveis públics no pot regir-se per les mateixes regles amb què es dirimeixen les reclamacions entre particulars, és a dir, pel Dret civil. Així, va sostenir que la responsabilitat de l’estat ni tenia ni caràcter general ni absolut i que era necessari l’establiment de regles especials que conciliessin l’interès general, els drets de l’estat i els drets dels particulars.

Així doncs, el Tribunal va concloure que els tribunals civils no eren competents per conèixer de les reclamacions a l’estat, sent només les autoritats administratives les autoritzades per a aquesta funció.

En definitiva, les regles especials al marge del Dret civil a què es referia el Tribunal són el que ve conformant el Dret Administratiu i l’exclusió de la competència dels tribunals civils té les seves conseqüències en l’existència de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Per a molts, aquesta resolució és considerada l’acta fundacional del Dret Administratiu. Durant aquests dies s’han complert els 150 anys de tan rellevant resolució i és per això, que pot dir-se que s’han complert 150 anys d’existència del Dret Administratiu. Els administrativistes estem, doncs, de celebració.

Related Posts

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre els posts més recents del ICABlog

* Rebràs les novetats del blog en català.

Articles Recents

11
OBLIGACIÓ DE LES ENTITATS FINANCERES DE CONSERVAR I LLIURAR ELS DOCUMENTS BANCARIS DELS SEUS CLIENTS
setembre 27, 2023
11
Els oblidats: a la recerca de la igualtat
setembre 20, 2023
11
MEDIACIÓ I LES NOVES TECNOLOGIES
setembre 13, 2023

ICABLOG

La missió del ICABLOG és fomentar la recerca, l’exploració contínua, la sensibilitat jurídica i el debat entre tots els operadors jurídics per a millorar la professió i impactar en la societat.

Autors ICABLOG

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre els posts més recents del ICABlog

* Rebràs les novetats del blog en català.