L’AUTORITAT LABORAL EUROPEA. UNA ESTACIÓ MÉS EN EL CAMÍ DE LA COHESIÓ SOCIAL A EUROPA.

L’Autoritat Laboral Europea com a expressió del pilar social de la UE.

Tenint en compte la pròpia definició que, d’aquesta Autoritat Laboral, ens proporcionen els canals oficials de la UE, aquesta “ajuda a millorar la cooperació entre els països de la UE, coordina inspeccions conjuntes, duu a terme anàlisi i avaluacions de riscos sobre qüestions transfrontereres relacionades amb la mobilitat laboral i actua com a mediadora en els litigis entre països de la UE.  A aquest efecte, promou un treball àgil i eficient que ajudi a trobar solucions als reptes que es plantegen en els àmbits coberts pel Reglament. L’Autoritat Laboral Europea:

  • Contribueix a garantir que les normes de la UE sobre mobilitat laboral i coordinació de la seguretat social s’apliquin de manera justa, senzilla i eficaç
  • Facilita que els ciutadans i les empreses aprofitin els avantatges del mercat únic
  • Ajuda a les autoritats nacionals a cooperar de manera que les normes s’apliquin efectivament.

L’ALE es va crear el 31 de juliol de 2019. S’espera que estigui plenament operativa el 2024 ”.

L’expresident de la Comissió Europea Jean-&&&Claude&&& Juncker va anunciar la creació d’una Autoritat Laboral Europea el setembre de 2017, en el seu discurs sobre l’estat de la Unió Europea :

“En un Sindicat d’iguals, no pot haver-hi treballadors de segona classe. Els treballadors han de guanyar el mateix salari pel mateix treball en el mateix lloc. Per aquest motiu, la Comissió va proposar noves normes sobre el desplaçament de treballadors. Hem d’assegurar-nos que totes les normes de la UE sobre mobilitat laboral siguin aplicades de manera justa, senzilla i eficaç per un nou organisme europeu d’inspecció i execució. 

La necessitat de coordinació europea en matèria de treball i seguretat social.

Constitueix una evidència que, si la protecció social és un objectiu, i l’Estat del Benestar una inspiració, per a la construcció europea, tot el que concerneix a la matèria laboral s’antulla essencial en aquest procés d’integració.

En una aproximació als comesos de l’Autoritat Laboral Europea, s’aprecia que la citada Autoritat facilita l’accés a la informació dels treballadors i ocupadors sobre la mobilitat laboral i la coordinació EURES, coordina i dona suport a les inspeccions concertades i conjuntes, analitza i avalua els riscos sobre qüestions de mobilitat laboral transfronterera, es centra en el compliment efectiu del Dret, en l’àmbit laboral, de la UE, dona suport als Estats Membres en la lluita contra el treball no declarat i mitjana en els litigis entre els Estats Membres de la UE sobre l’aplicació del dret de la UE.   

Més enllà dels enunciats, una tasca efectiva en defensa dels drets laborals.

Òbviament queda molt camí per recórrer en la consolidació i coneixement de l’Autoritat Laboral Europea, però serveixin d’exemple les recents accions de L’Autoritat Laboral Europea, Europol i els Estats membres unint les seves forces en la lluita contra l’explotació laboral en el marc de la Plataforma Europea Multidisciplinària contra les Amenaces Criminals (EMPACT) o brindant el seu suport en les inspeccions conjuntes entre els Països Baixos i Bulgària.


Subscriu-te al nostre butlletí per rebre els posts més recents del ICABlog

* Rebràs les novetats del blog en català.

Articles Recents

11
METAVERSO: L’EVEREST DE LA MEDIACIÓ
febrer 19, 2024
11
EXERCEIX EL CESSIONARI D’UN DRET DE CRÈDIT LEGITIMACIÓ PASSIVA PER DEFENSAR LA VALIDESA DEL CONTRACTE DE CRÈDIT AL CONSUM PEL QUAL DIMANA EL DRET DE CRÈDIT OBJECTE DE TRANSMISSIÓ?
febrer 7, 2024
11
L’ATRACCIÓ DE NÒMADES DIGITALS, UNA OPORTUNITAT PER A ESPANYA
febrer 5, 2024

ICABLOG

La missió del ICABLOG és fomentar la recerca, l’exploració contínua, la sensibilitat jurídica i el debat entre tots els operadors jurídics per a millorar la professió i impactar en la societat.

Autors ICABLOG

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre els posts més recents del ICABlog

* Rebràs les novetats del blog en català.